majalarssonprojektarbete.blogg.se

projektplan och tidsplan

Publicerad 2012-09-28 20:07:39 i Allmänt,

Projektplan och tidsplan

Jag ska skriva en roman. Hur lång romanen kommer att bli är inte spikat, men räknar med ca 300 - 400 sidor. Ett kapitel är ca 20 sidor, vilket ger ungefär 15 - 20 kapitel.
Jag räknar med att skriva ett kapitel i veckan samt gå igenom och redigera varje kapitel när jag har skrivit klart det, och jag har drygt 31 veckor på mig att göra klart arbetet. Jag kommer också att jobba mer med projektet under lovveckorna då jag har tid. Ska försöka hinna med att skriva lite varje dag, men det blir nog främst på helgerna och kvällarna.

Vad gäller litteraturen som man ska ha som hjälpmedel har jag svårt att hitta några bra böcker. Har införskaffat en som heter “Skriv om och om igen” av Katarina Kuick och Ylva Karlsson, men den är mer till för att hjälpa folk att komma igång att skriva - inte skrivtips för den genre jag arbetar med.
Använder mig av den respons jag fick på feedback mötet på litterära gestaltningen i alla fall (Inte så många styckeindelningar…!). Har pratat med handledare som sagt att det går att beställa in böcker om litterär gestaltning som kan vara till nytta.
Jag har läst i några ungdomsböcker med fantasy/äventyrstema (ex. “Graceling” av Kristin Kashore, “Game of thrones” av George RR. Martin och “Cirkeln” av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren) för att se hur olika författare skriver och kanske få inspiration av det. Nu har ju jag mitt eget sätt att skriva, men man lär sig väldigt mycket av att titta på andras texter. När man tänker på språket blir det väldigt intressant att se att vissa författare använder sig av olika tekniker (korta meningar vid spänning osv.) när de skriver.

Jag har också funderat på att börja på en skrivkurs med inriktning på fantasy efter jul, eftersom jag tror att det kan hjälpa mycket. Till skillnad från om man bara köper en bok så kan man då ställa frågor och få svar, så man lär sig på ett annat sätt. Men nu när det är i mitten av terminen så får det räcka med lektionerna i litterär gestaltning.

När jag redovisar mitt arbete på bloggen kommer jag att skriva vad jag har skrivit den här veckan, hur det har gått, eventuella problem samt funderingar angående projektarbetet. Om jag till exempel inte vet ifall jag ska mörda en karaktär eller inte så kan det hjälpa att skriva ner det - då får man en klarare bild av situationen och kanske lättare kan fatta ett beslut. Jag tror att bloggen kan vara till stor hjälp där.

v. 34: Komma på en idé
v. 35: Planera storyn
v. 36: Skapa karaktärer, skapa storyn. Börja på prologen.
v. 37: Fortsätta skriva prolog, redigera, en på svenska och en på engelska. Redigera prologen. Börja på kap. 1
v. 38: Forts. Kapitel 1. Planera historien mer ingående. Bli klar med kap. 1 och redigera.
v. 39: Leta upp mer litteratur som kan vara till hjälp för arbetet. Skriva kap. 2
v. 40: Halva Kap. 3, redigera kapitlet.
v. 41: Göra klart kapitel 3, redigera.
v. 42: Kapitel 4, 10 sidor
v. 43: Avsluta kap. 4, redigera.
v. 44 LOV. Kapitel 5 och redigera
v. 45 Börja på kapitel 6
v. 46 Avsluta kapitel 6 och redigera
v. 47 Skriva hela kapitel 7 och redigera
v. 48 Praktik
v. 49 praktik
v. 50 Praktik
v. 51: Börja på kapitel 8 och redigera
v. 52: Jullov, Avsluta kapitel åtta och skriva hela kapitel 9, redigera.
v. 1 Jullov, Skriva kapitel 10 och redigera
v. 2 Börja på kapitel 11
v. 3 Avsluta kap. 11 och redigera
v. 4 Börja på kap. 12
v. 5 Avsluta kapitel 12 och redigera
v. 6 Börja på kap. 13
v. 7 Avsluta kap. 13 och redigera
v. 8 Börja på kap. 14
v. 9 Avsluta kap. 14 och redigera
v. 10 Börja på kap. 15
v. 11 Avsluta kap. 15 och redigera
v. 12 Börja på kap. 16
v. 13 Avsluta kap. 16 och redigera
v. 14 Börja på kap. 17
v. 15 Avsluta kap. 17 och redigera
v. 16 Börja på kap. 18
v. 17 Avsluta kap. 18 och redigera
v. 18 Skriva hela kapitel 19, redigera
v. 19 Skriva hela kapitel 20, redigera (om det blir så många kapitel)
v. 20 KLAR.

Wooo skriva skriva woooo

Publicerad 2012-09-14 15:34:25 i Allmänt,

För ca en och en halv vecka sen började jag skriva på boken. Skrev först prologen, men det var svårt att få till det och verkligen komma igång. Jag ville skriva en prolog som skulle ha betydelse för de viktigaste punkterna i handlingen, men utan att avslöja vad det rör sig om. Det kanske blir så att jag skriver om den senare, när det andra är klart, ifall jag känner att det blir bättre så.
Men just nu känns det bra. Det är en utmaning att skildra alla karaktärer och hålla sig borta från klyschor i ex. beteendesätt osv, påminner mig om och om igen att jag INTE vill ha en tråkig huvudroll som reagerar mer än agerar. Det kan vara svårt att inte slänga in personlighetsdrag som man själv besitter när man skriver om en person som ligger nära en själv i ålder etc. Brukar vanligtvis ha äldre män som huvudpersoner just av denna anledning... Men å andra sidan är väl lite utmaningar inte så fel heller?
Dessutom har jag valt att inte skriva endast från huvudpersonens perspektiv, utan utgå från flera olika karaktärer. Jag tycker det är roligare att skriva på det här sättet, och jag tror att det funkar bäst för min berättelse.
Beskrivningen är dock lite krånglig. Historien utspelar sig i ett annat universum, i en helt annan värld, men huvudrollen har levt där i hela sitt liv så jag måste komma på något smart sätt att berätta detaljrikt om den världen för läsaren utan att bara radda upp allt på en gång. Utseendebeskrivningarna är också lite svåra. Jag har en tendens att göra detaljrika beskrivningar (kanske för detaljrika ibland), men har märkt att jag själv tycker bättre om när det inte är överdrivet mycket fokus på obetydliga småsaker.
Men som sagt, det har ändå gått bra hittills och det känns som att det flyter på när jag skriver. Har påbörjat första kapitlet, vi får se hur långt det blir!!

 
Lämnade tillbaka den där engelska boken av Howard S. Becker förresten, det handlade mest om hur man skriver samhällskunskap (vilket jag borde fattat av titeln: "Writing for social scientists: How to start and finish your thesis, book or article". Tänkte att den kanske kunde vara bra att ha ändå, men nääe).

Idéskiss

Publicerad 2012-09-07 20:42:43 i Allmänt,

                     

Jag har valt att först och främst arbeta med svenska, då mitt val av projektarbete är att skriva en roman. Även litterär gestaltning faller ju in, och jag tror att det ämnet kan hjälpa mig mycket i det här arbetet.

Jag hade tänkt jobba minst en timme per dag på projektet, och arbeta kapitel för kapitel. Jag har redan ritat upp händelseförlopp och en spänningskurva, men inte planerat exakt vad som ska hända i varje kapitel. Jag kommer nog göra så att jag skriver och redigerar ett kapitel i veckan.

Litteratur har ju en stor plats i kulturen, så det är ju svenska och kultur som jag fördjupar mig i. Jag tror att jag kommer att utvecklas väldigt mycket med mitt personliga sätt att berätta och formulera mig på, samt att jag kan lära mig lite olika skrivtips i och med att vi ibland annat kommer att få träffa författare under de litterära gestaltningslektionerna.

Jag har redan planerat i stort sett allt som ska hända i boken - storyn, i stort sett alla karaktärer, miljön etc. har jag filat på i ca 2 veckors tid, och nu känner jag mig klar med det och säker på vad jag ska börja med. Eftersom det var en bokidé jag hade sen innan behövde jag inte tänka ut en helt ny berättelse. Jag förnyade och förbättrade helt enkelt en historia som jag redan hade.

Den litteratur jag ska använda mig av i projektarbetet är bland annat “Att skriva noveller och romaner” av Lars Åke Augustsson. Jag har kollat lite i andra böcker, men eftersom det är en fantasybok jag hade tänkt skriva känns det inte som att det finns så mycket litteratur att ta hjälp av. Möjligtvis kan det finnas någon som har skrivit en bok med tips speciellt inriktat på den genren, men jag har inte hittat någon sån bok ännu. Jag vill inte heller följa någons råd slaviskt utan vara kreativ, såklart. Men jag ska kolla lite mer om det finns böcker som skulle vara till hjälp.

Nej, jag ska inte göra någon undersökning inför arbetet.

Jag skulle helst vilja ha slutprodukten i fysisk form, alltså tryckt, och jag tror att det skulle vara mycket lättare för handledaren att bedöma på det sättet än ifall jag lämnade in ett usb - minne. Ifall jag blir verkligt nöjd så skulle det ju förstås vara kul att prova att skicka in den färdiga boken till något förlag, men jag hade inte riktigt tänkt så långt än.

Jag tänkte skriva i bloggen 2 gånger per vecka, annars känns det som att jag inte kommer ha så mycket att skriva om eller så är det risk att det blir upprepningar (om jag skulle skriva varje dag eller så). Bloggen är ju till för att handledaren ska veta hur arbetet går, så jag tänker ju skriva allt jag gör som är relaterat till projektarbetet - från att skriva och planera till att kolla upp böcker eller hämta tips från någon.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela